Laptoplarımızın bataryalarının ömrünü uzatmak ve onları daha uzun süre kullanmak birazda bizim elimizde. Bunun için biraz dikkatli davranıp, bazı kolay işlemler yapabiliriz. Mesala;
1.)İnternet’e bağlı değilseniz ve veri aktarımı yapmayacaksanız, bluetooth’u ve Wi-Fi kapatın. Dizüstü bilgisayarlarda bu işlemleri kısa yoldan yapabileceğiniz kısayol tuşları mevcuttur. Ya da ekranınızdaki programlardan bu işlemleri devredışı bırakma şansına sahipsiniz. Kullanmadığınız halde boşu boşuna açık kalan Wi-Fi ve bluetooth’u kapattığınızda büyük oranda pil ömründen tasarruf sağlarsınız.
2.)Ekran parlaklığınızı maximum yapmayın. Yüksek seviyedeki ekran ışığı hem bataryanızın ömrünü kısaltacak, hemde gözlerinizin çabuk yorulmasına neden olacaktır. Ekran parlaklığını düşürmek için fn tuş kombinasyonu ile ya da ekrandaki bazı programlar ile bunu yapabilirsiniz.
3.)Kullanmadığınız zamanlar bilgisayarınızı askıya ya da uykuya alın. Bu sayede gereksiz enerji harcamamış olursunuz.
4.)Bataryanızı kullanmadığınız zamanlarda dolu olarak muhafaza edin. Yalnız haftada bir kez ya da belirli periyotlarda(mesala 10 gün) mutlaka bataryanızı kullanarak bataryanızın deşarj olmasını yani tam boşalmasını sağlayın. Çünkü hiç kullanılmayan bataryalar oldukları yerde deşarj olur.
5.)Bataryanızı çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda kullanmamaya özen gösterin. Çünkü çok ısınan bataryalar hızlı deşarj olurken, soğuk ortamda kullanılan bataryalar ise gerekli gücü hemen sağlayamadıkları için zorlanırlar.
6.)Laptopunuzun içerisindeki hava dolaşımının yeteri kadar sağlandığına emin olun. Toz altında kalan fanlar ve hava dolaşımının gerektiği gibi sağlanamaması bilgisayarınızın sıcaklığını arttıracağından batarya ömrü bundan kötü yönde etkilenir. Bilgisayarınızdan mümkün olduğunca tozları temizlemeye ve tozlu kalmamasına özen gösterin.
7.)Harici harddiskinizi ya da diğer çıkarılabilir donanımları kullanmamaya özen gösterin. Harici harddiskinizi kullanacaksanız eğer içindeki dosyayı bilgisayarınıza kopyalayıp harddiski çıkarıp kopyaladığınız dosyayı kullanın.
Sağolasın hocam, çok yararlı bir makale olmuş 🙂
Teşekkürler dostum…